Saturday, July 11

sape aku pada kau eh?

Sumone = “beb, aku sambung degree.. da start class da pun, gle tol course ak ni, kne byk pki duit.. Da la duit pt lmbt dpt.. Ase cm nk quit pun ad..”

Aku = “ish, xmo cmtu lor, ritu ad bkak twaran jpa, x mintak? Ptptn pun ad gak..”

Sumone = “huu oh, ag sowg.. Ak da xplen kat sume org bnda yg sm,, Ak da apply pt da mi. D prob is, even pgawai pt br nk dtg collect document next wex, dptnye ag sbln o mgkin 2bln. Course ak ni plak, xjd peh, minor htel.. Kne bli 3uniform tok kitchen, tok restoren n housekeeping, d bitter sweet is, by nex week kne ad uniform.. Tu uniform br, xt’msk bk n duit sewa uma ag, peh, gle kusut..”

Aku = “Aku manela tau org len ada tnye soklan yg same kat ko.. Adei.. Papepun, try la apply biasiswa JPA, coz member aku, yg 2.5 pun dpt..”

Sumone = “Its too late 4 jpa, messy la, sume kelam klbt kot, lau dpt awl xpe gak beb, prosedur puye r byk, xd ms da, xsempat da.. Pen k jd, jd la, ak mls nk pk..”


Aku = “Haish besa la prosedur2 tu, mane2 scholar pun sme, try la tnye pndapat ayah kau.. Kot2 die ad solution ke.. Erm ur bf xleh tlg?”


Guess what?? No more reply from her afta dat.. dan rasenyer 2 minggu yang lepas, kau msg aku..

(aku lupe ayat btol die, but lebey kurang camnih arr)

Sumone = “Beb aku continue degree kat uitm shah alam, but da prob is, nk kene gune duwet ntok bayar yuran, beli barang2, etc.. adei.. kusut.. pe pendapat ko?

Aku = “hurm try la mintak ptptn or paper scholar.. nanti leh topup yuran ko.. “

Sumone = “yea.. but duwet nak kene gune ntok selesaikan matters yang awal2 dulu.. lagipun pt masuk lambat..”

Aku = “camnih la, try la mintak tlg ur bf dulu ke.. die mesti leh tlg nye.. “

Sumone = (aku tak ingat ape die msg)

Aku = “If then, ko toksah la sambung blaja dulu.. ko keje dulu.. cari duit.. then masuk yang November intake nye..”


Again, no reply received by me..

Dan aku tak paham, kenapa bile kau ada masalah kewangan, then bru nak msg aku? Aku really tak paham, kenapa kau hilang tyme aku perlukan kau dulu.. kau senyap je tibe2.. smpai aku yang call kau, meluahkan kesedihan aku atas pemergian abang ipar aku.. then tyme aku tanye ko (during that phone conversation), “why kite dah macam jauh je? Lame dah aku tak dgr brite ko”.. kau jawab, “entahla.. masing2 bz kot..”

Fine.. tp kebizian kau, smpai tak mampu nak membalas msg yang aku kirim skali dalam sminggu? Kredit habis kot.. maybe..

then month n half afta dat (afta my late bro passed away), kau msg aku, “mie I got sum1 already..” aku jawab, “owh great! Kau dah berteman, tapi aku blom lagi.. huhu! Smoga ini akan menjadi titik noktah yang terbaik ntok ko..”

hurm.. plik kan.. bukan mudah pada aku, ntok meluahkan perasaan aku, thadap kau, pada orang tua kau.. tapi aku luahkan perasaan jugak pada mak, ayah, abang n adik kau.. dan bile kau hilang tyme aku perlukan kau ntok Bantu aku continue my life back, kau hilang camtu je..

Laz 2 month, tyme aku msg kau, tanye kabar, then tanye pasal bf ko,
ko ckp, “ei mie, ko kenal ke bf aku?”..

aku jawab, “ yeah! Yang pandai configure SLR tu kan? I saw him in your frenster top frenlist..”..

dan kau jawab, “eh mana ada la.. yang tu lame punye.. now aku dah ade yang bru, kawan IPT aku gak.. die kate dulu, die tunggu aku tyme dari part 4 lagi..”

aku tanye “lor nape leh clash lak? bdak mane?”

kau jawab “budak keramat..”

dan aku balas “Adei.. paperpun hope yang ni adalah pilihan terbaek wat kau..”

kau senyap kembali.. takda lagi berita pasal ko sehinggala kau msg aku ckp ko dapat smbung degree..



dan bile kau kembali senyap.. aku mule bertanye.. “aku ni kawan kau yang macam mane eh? Sape aku sebenarnye..”

1 comment:

azahskaliskala said...

carik kwn len je.. =)